Scouting Dalfsen FAQ

Scouting algemeen

Wat is een opkomst?

Alleen het begrip ‘opkomst’ al. Dat is echt zo’n Scouting-ding… Bij sportclubs heb je trainingen en wedstrijden. Bij muziekverenigingen heb je repetities en uitvoeringen. Bij Scouting heb je opkomsten. Simpelweg de momenten waarop de leden bij elkaar komen om met elkaar al die leuke Scouting-avonturen te beleven.

Wat is Scouting?

Scouting is een superleuke en actieve manier om vrije tijd te besteden. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontwikkeling zijn belangrijke thema’s binnen Scouting. Dit doen we het liefst buiten, waar we op ons best zijn.

Wat zijn speltakken?

Binnen scouting hebben we speltakken, dit zijn verschillende leeftijdsgroepen. We werken – zoals zo ongeveer elke club die met kinderen werkt – in leeftijdscategorieën. Zo kunnen we de activiteiten beter afstemmen op de leeftijd van de kinderen. Onze speltakken staan hier uitgelegd.

Wat is overvliegen?

Als je oude genoeg bent mag je naar de volgende speltak. Binnen Scouting heet dit ‘overvliegen’. Dit doen we een keer per jaar en hier maken we altijd een leuke opkomst van. Als leiding kijken we niet alleen naar je leeftijd, maar ook of je al toe bent aan een nieuwe uitdaging. Natuurlijk zorgen we voor een soepele overgang, daarom wordt er meestal in vriendengroepjes overgevlogen. De kinderen die overvliegen, mogen voordat zij gaan overvliegen eerst al een paar keer kijken bij de volgende speltak.

Wat is installeren?

Als je nieuw bent bij een speltak word je geïnstalleerd. Dit is een scoutingtraditie waarmee je onderdeel wordt van de speltak. Tijdens het installeren kom je naar voren en geeft de linkerhand aan de leidinggevende. Met de rechterhand maakt het kind de Scoutinggroet en spreekt het de Scoutingbelofte uit. Ouders, opa’s en oma’s en anderen zijn welkom om deze ceremonie mee te vieren. Meestal worden er meerdere kinderen tegelijkertijd geïnstalleerd. Van tevoren oefenen we het installeren met elkaar.

Opkomsttijden

Op de pagina leeftijden kunt je de opkomsttijden vinden.

Wat is zakinhoud?

Zakinhoud zijn spullen die handig zijn om bij je te hebben bij scouting. De zakinhoud bij ons is een pen, papier en een zakmes*. Omdat we het handig vinden dat kinderen dit bij zich hebben is het vanaf de welpen ook verplicht dit mee te nemen.

*Zakmes is pas verplicht als kinderen hebben geleerd hier netjes mee om te gaan.

Waar staat het clubgebouw?

Ons clubgebouw, het Koekoeksnest, kun je vinden aan de Gerner Es 7B in Dalfsen. Je kan ons vinden in het bosje links naast de hockey. Zie contactpagina.

Hoe ziet jullie organisatie eruit?

Als buitenstaander zie je misschien alleen de leiding en af en toe wat mensen daar omheen, maar achter de schermen gebeurt ook erg veel. Deze vrijwilligers zijn allemaal betrokken bij een scouting groep:

Als eerste de vrijwilligers die je vaak ziet: de leiding en de twee oudste speltakken, stam en plusscouts. De leiding verzocht de opkomsten en de stam en plusscouts ondersteunen hierbij. Ook organiseren de stam en plusscouts de grotere opkomsten.

De groeps- en praktijkbegeleiding verzorgen trainingen voor de groep en zorgen voor de saamhorigheid tussen de speltakken. En bij problemen tussen mensen kunnen de vertrouwenspersonen een helpende hand bieden.

Daarnaast hebben we nog een aantal commissies die zich inzetten voor de club. De materiaalcommissie en terreinbeheer zorgen ervoor dat we elke opkomst weer veilig bezig kunnen bij scouting. De oudercommissie vertegenwoordigd de belangen van de ouders binnen de groep.

Al deze mensen worden geleid door het bestuur, zij zorgen ervoor dat onze groep goed loopt, financieel gezond blijft en dat we als scouting nog jarenlang mee gaan!

Voor kinderen

Kan iedereen lid worden van scouting?

Wij heten graag iedereen welkom bij scouting, ook wanneer uw kind wat extra aandacht nodig is. Maar wanneer uw kind extra aandacht nodig is willen we u wel vragen contact op te nemen met het leidingteam. Zo kunnen we samen kijken wat we als scouting kunnen bieden. Het kan zijn dat we als scouting Dalfsen niet de aandacht kunnen bieden die nodig is. Wanneer dit het geval is kunnen we u doorverwijzen naar een groep die hierin in gespecialiseerd is. Klik hier voor meer informatie.

Kan mijn kind een keer komen kijken?

Ja dat kan. Uw kind kan 3 keer kosteloos mee komen kijken. Na de 2e keer wordt er gesproken over aanmelden. Wil je een keer komen kijken? Meld je dan hier aan!

Ik wil mijn kind lid maken, hoe gaat dat?

Na dat je 3 keer bent komen kijken, is het tijd om je aan te melden. Dit kan je gewoon bij je eigen leiding aangeven. Je leiding regelt dan de rest.

Vuur gevaarlijk? Dat doen jullie toch zeker niet?

Nou en of! Auto’s zijn ook gevaarlijk. Bij scouting geloven we dat je juist met risico’s moet leren omgaan in plaats van thuis de deur achter je dicht trekken en onder de dekens te gaan liggen. Vuur stoken, hakken met een bijl, boomhutten bouwen, nachttochten, met een zakmes snijden, we doen het allemaal. Van onze leiding leren kinderen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, hier voorzichtig mee om te gaan.

Is er Scouting tijdens vakanties?

Voor de speltakken bevers, welpen, scouts en eventueel explorers (dit wordt aangegeven door de leiding als dit wel zo het geval is) is er tijdens de vakanties geen opkomst. Het eerste weekend van de vakantie wel, en daarna niet meer in de vakanties. Voor de stam zijn er wel opkomsten tijdens de vakanties.

Kan ik elk moment instromen?

Ja, op ieder moment en leeftijd kan je instromen. Wel moet er dan nog ruimte zijn voor nieuwe leden bij de speltak.

Bij welke speltak hoort mijn kind?

Zie hiervoor de pagina met leeftijden.

Is meegaan op kamp verplicht?

Mee gaan op kamp is niet verplicht, maar het is natuurlijk wel heel leuk om mee te gaan! Van een kleine overnachting tot een week op kamp naar het buitenland. Soms heel spannend, maar altijd wel heel leuk!

Kleding

Is het uniform militaristisch?

Sommige mensen denken dat het uniform militaristisch is. Daar heeft het niets mee te maken. Het is destijds ingesteld vanuit de gedachte dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht rang of stand, religie of huidskleur. Het uniform neemt eventuele door kleding zichtbare verschillen weg.

Het uniform zoals we dat uit de tijd van de oprichting van Scouting kennen, is ontstaan uit de toenmalige gangbare tropenkleding. Wat erg praktisch was. Defensie in diverse landen zagen ook het nut hiervan in, en namen als basis voor het militaire uniform, het scoutinguniform als voorbeeld en dus niet andersom.

Naast de standaard badges, kunnen kinderen insignes verdienen of badges krijgen voor bepaalde activiteiten. Het idee hierachter is dat deze zaken tot een verbeelding spreken voor de kinderen.

Welke kleding is handig?

Wij houden van outdoor, dus pas je kleding hierop aan. Denk bijvoorbeeld aan goede schoenen, en beslist geen regenlaarzen. Ook moet er rekening gehouden worden met het weer, we zijn immers graag buiten!

Een winkel waar je voor een goede prijs outdoorkleding kan halen is Douwe’s Dump in Ommen. Hier kun je ook goed terecht voor allerlei kampspullen.

Hoe zit dat met het uniform?

Het uniform bestaat uit de blouse en das met hierop verschillende tekens. Hier leggen we je uit hoe dat werkt. De meeste zaken kun je bij de Scoutshop online bestellen. Je kan ook naar de Scoutshop in Zwolle gaan om te passen.

Ieder lid heeft tijdens de opkomsten een uniform aan. Per speltak heeft het uniform een andere kleur. Midden op de rechterborstzak komt het speltakteken.

Bevers: Blouse rood | Speltakteken
Welpen: Blouse groen | Speltakteken
Scouts: Blouse bruin | Speltakteken
Explorers: Blouse rood | Speltakteken

Midden op de linkerborstzak komt het installatieteken. Deze is voor elke speltak gelijk. Boven de rechterborstzak komt voor de Scouts en Explorers de Nederlandse vlag. Dit omdat je met Scouting naar het buitenland gaat. Bovenaan de rechtermouw plaats je het naambandje van de groep*.

Iedere groep in Nederland heeft een eigen das. De speltakken hebben allemaal dezelfde das. Voor Scouting Dalfsen is het de marineblauwe das met groene bies. De badge met het elfje* van de groep komt op de achterkant 1 centimeter uit de groene bies.

 

* Het naambandje van de groep (€1) en de badge met het elfje (€3) van de groep kun je bestellen bij de leiding.

 

Voor ouders

Wat is de contributie per maand?

Wat de contributie per kwartaal is per speltak kun je vinden op de contributiepagina.

Wat kost scouting?

Met Scouting beleven we elke week weer leuke avonturen. Dit kan helaas niet altijd voor niks en daarom kun je ook wat kosten voor Scouting verwachten. Hieronder valt de contributie. Deze is kan verschillen tussen speltakken.

Maar daarnaast kun je ook aanvullende kosten verwachten. Per speltak hebben we een andere kleur blouse. Dus wanneer je kind overvliegt naar een andere speltak komen er ook kosten mee voor een nieuwe blouse en de insignes die daarbij horen.

Elk jaar gaan we ook op zomerkamp, de kosten voor het kamp zijn niet bij de contributie inbegrepen. Ook kan het voorkomen dat we voor een opkomst een kleine bijdrage per kind vragen.

Zijn er bij speltakken ook wachtlijsten?

Om op een leuke en verantwoorde manier opkomsten te draaien hebben we per speltak een maximaal aantal leden. Helaas kan het dus voorkomen dat er een wachtlijst is voor de speltak als deze vol is. Voor de actuele gegevens hierover kunt u contact opnemen met de desbetreffende speltakleiding:
Bevers: bevers@scoutingdalfsen.nl
Mowgli Welpen: mowgliwelpen@scoutingdalfsen.nl
Shantie Welpen: shantiwelpen@scoutingdalfsen.nl
Scouts: scouts@scoutingdalfsen.nl
Explorers: explorers@scoutingdalfsen.nl

Mijn gegevens zijn verouderd, hoe geef ik dat door?

Het kan natuurlijk voorkomen dat een mailadres veranderd of dat er een verhuizing plaats vindt. Om ervoor te zorgen dat je alle informatie mee krijgt kun je jouw gegevens in ons systeem wijzigen. Dit kan je allemaal zelf wijzigen in Scouts online. Met behulp van de volgende handleiding helpen we je op weg.

Wat is Scouts Online, SOL?

Om het spel in Scouting Dalfsen mogelijk te maken, is een aantal administratieve handelingen nodig. Dit doen wij middels SOL. Dit gebruiken we bijvoorbeeld voor het registreren van de leden en hun contactgegevens voor o.a. contributie. Ook kun je je eigen gegevens, zoals je mailadres, hier actueel houden en je inschrijven voor landelijke- en regionale evenementen, zoals de PEX en de HIT.

Bij vragen rondom SOL kunt u altijd mailen naar: sol@scoutingdalfsen.nl

Ik zit met een vertrouwelijke kwestie, wie kan ik daarvoor benaderen?

Bij onze scouting vereniging zijn 2 vertrouwenspersonen beschikbaar. De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor een gesprek en advies als het moeilijk of onwenselijk is om deze vragen direct met de betrokkene(n), leiding of te bespreken. Dit kan gaan om zaken rondom: pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten. Maar het kan ook over andere zaken gaan, die betrekking hebben op het deelnemen aan scouting. Bijvoorbeeld financiële problemen, waardoor een lid niet deel kan nemen aan een kamp.

Ik heb een klacht, bij wie kan ik terecht?

Wanneer de klacht in het leidingteam, stap dan eerst naar het leidingteam zelf om te zoeken naar een oplossing. Lukt dit niet? Dan staat het bestuur voor jullie klaar: bestuur@scoutingdalfsen.nl

Ik heb nog vragen, bij wie kan ik terecht?

Als je echt een vraag hebt die niet tussen deze vragen staat, mail dan naar info@scoutingdalfsen.nl . Vanuit daar word je dan verder geholpen.

Lidmaatschap opzeggen, hoe doe ik dat?

Wanneer je het lidmaatschap wilt beëindigen bij Scouting Dalfsen, dan vinden we dat erg jammer. Maar naast Scouting wachten er vast en zeker ook nieuwe avonturen en uitdagingen op je. Voor het opzeggen van je lidmaatschap neem je contact op met een van de leiding van de speltak waar je bij zit. Zij zullen zorgen dat je uitgeschreven wordt. Je zal er zelf voor moeten zorgen dat de contributie stop wordt gezet.

Vrijwilligers

Wanneer kun je leiding worden?

Om volwaardig leiding te worden dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Eerder kun je soms al met de bevers of welpen meedraaien als hulpleiding waarbij je nog geen echte verantwoordelijkheid hebt richting de kinderen. Alle leiding moet een recente verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.

Heeft de leiding een VOG?

Ja, iedereen die 18+ is en met jeugdleden werkt heeft een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Wanneer kun je leiding worden?

We verwelkomen graag nieuwe leiding, dus wanneer je ons wilt helpen om leuke activiteiten neer te zetten ben je welkom! Om volwaardig leiding te worden dien je wel minimaal 18 jaar oud te zijn en een VOG kunnen overhandigen. Wanneer je jonger bent, maar welk graag leiding wilt worden kan dat ook. Neem hiervoor contact met ons op en dan gaan we samen kijken wat er mogelijk is.

Wat krijgt de leiding betaald?

Nee! Alle stafleden bij Scouting Dalfsen zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten. Maar dat hebben de stafleden graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Alle stafleden van Scouting Dalfsen hebben een of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de speltak waar ze staflid van zijn. Bovendien wordt er jaarlijks door de groep een training georganiseerd over bijvoorbeeld reanimatie, EHBO of pesten. Tegenover deze belangeloze inspanning staat er als bedankje van het bestuur jaarlijks een gezellige barbecue klaar, en wordt er eens per jaar een leidingweekend georganiseerd.

Moet je als leiding elke week aanwezig zijn?

Scouting Dalfsen is voorstander van grotere leidingteams, waardoor er leiding zonder problemen kan rouleren en afwezig kan zijn vanwege andere verplichtingen, zolang er maar elke week voldoende leiding aanwezig is. Bijvoorbeeld om de week meedraaien als leiding kan dus ook gewoon. Daarnaast is er ook inval-leiding, veelal oud-leiding, die enkele keren per jaar bijspringen als het nodig is.

Kan ik ook helpen bij Scouting Dalfsen?

Ja graag zelfs! Wij zijn regelmatig op zoek naar mensen die ons kunnen ondersteunen. Dit is heel divers. Van een keertje rijden naar een activiteit tot aan het onderhoud van het gebouw. Wil jij graag helpen al is het maar een paar uurtjes per maand? Wij horen graag van jou! bestuur@scoutingdalfsen.nl