logo-jan-houtmanstam

Jan Houtmanstam

Vrijdagavond

Na de Explorers heb je bijna alle speltakken gehad, maar natuurlijk heb je nog lang niet genoeg van Scouting. Je komt dan bij de Jan Houmanstam. Dit is een groep jongeren van 18 tot ongeveer 21 jaar oud. Er is geen directe begeleiding meer aanwezig bij de opkomsten, de Stam heeft een eigen voorzitter en penningmeester en bedenkt en regelt al hun opkomsten zelf. Volgens de richtlijnen van Scouting Nederland heet deze speltak officieel Roverscouts, maar omdat de Jan Houtmanstam een bijzondere geschiedenis heeft, is er besloten om deze naam te handhaven. Meer informatie vindt je op onze geschiedenis pagina. Het logo van de Jan Houtmanstam in Dalfsen is al bijna 40 jaar onveranderd gebleven.

Wat gebeurt er dan bij de Jan Houtmanstam: We bedenken gezellige opkomsten voor onszelf, maar we nodigen ook geregeld een andere groep uit of we gaan bij een andere groep langs. Ook gaan we geregeld naar het buitenland op kamp of voor een spannende dropping. De Jan Houtmanstam heeft zijn eigen stamhok die ze zelf helemaal hebben aangekleed met een vergadertafel, een ontspanningshoek en een zelfgebouwde bar om gezellig met z’n allen aan te kunnen zitten.

Maar de Stam speelt ook een belangrijke rol in de groep, zo organiseren ze steeds meer opkomsten voor de jongere groepen. Zo is de PaasEXpeditie een jaarlijks terugkerend evenement voor de scouts uit Dalfsen en regio en zelfs Nijmegen. Ook organiseren zij verscheidene opkomsten voor de gehele groep.

Verder is de Stam ook een kweekvijver voor nieuwe leiding voor jongere speltakken. Vele leden van de Jan Houtmanstam zijn leiding bij de Welpen of Scouts. Want wie begrijpen er nou beter wat jonge scouts leuk vinden dan zij die ooit zelf jonge scouts waren?